BRUGERHISTORIER

Her kan du få eksempler på, hvordan Sundhedsplejen Nørrebro/Bispebjergs tilbud kan bruges.

ANNE & MORTEN 
FINT FORLØB FOR BÅDE MOR OG FAR – FORÆLDREGRUPPE

„Nærheden er et fantastisk tilbud,“ mener de nybagte forældre, Anne og Morten. Begge er midt i trediverne og mødte hinanden på Nørrebro under deres studietid. Fik job, flyttede sammen og fik for nogle måneder siden deres første barn.

Parret har gået til jordemoder i Nærheden, hvor „en graviditet ikke bliver hospitaliseret“, og de havde stor glæde af hendes kendskab til de mange aktiviteter og tilbud i lokalområdet. I fødselsforberedelsen fortalte en sundhedsplejerske om Nærhedens forældregruppe, og Anne og Morten blev straks interesseret. De mener, det er vigtigt, at begge forældre kan deltage. „Fædrene skal med,“ mener Anne. Og Morten har været glad for at opdage, at han ikke er „den eneste far på Nørrebro“ og fandt ligestillede mænd at udveksle erfaringer med.

Anne var især glad for den store spredning i gruppen. „Nogle havde fået barn, nogle ventede sig og andre havde allerede et større barn. Gruppen var også meget blandet, når det gjaldt for eksempel etnicitet og personlig baggrund. Erfaringsudvekslingen mellem deltagerne var virkelig god, og sundhedsplejerskerne var der til at skabe et trygt rum og klar med deres viden, når det var relevant,“ fortæller Anne.

Hun er også med i en mødregruppe på seks kvinder:
Jævnaldrende, veluddannede og med børn på samme alder. „Noget helt andet end en forældregruppe“. Morten og Annes pige har fra begyndelsen været lille af vækst, og parret har derfor også haft meget glæde af Nærhedens „Åbent Hus“. Endelig er Morten også helt overbevist om, at han og datteren bliver faste gæster i Fars Legestue, når han senere overtager den sidste del af barselsorloven.

 


 

RAYA

BANGE FOR MINE BØRNS FREMTID – ARABISK GRUPPE

Raya på 40 år kommer fra Mellemøsten. Hun har ikke arbejde pt., men har gennemført tre måneders praktik som kontorassistent og er blandt andet i gang med at arrangere en workshop på børnenes skole om sundhed og kost. Raya læser bøger om emnet, og hun kommer i Nærheden, når der er kost på programmet, fordi hun gerne vil tabe sig og give børnene sund mad. Udover kosten handler det for Raya også om, hvordan man kan ændre dårlige vaner. Det kan for eksempel være, hvornår børnene skal i seng.

Den slags emner snakkes der om i Nærheden, og Raya lærer meget af de andre mødre. „Jeg opdager ting om mig selv, som jeg ikke tidligere har lagt mærke til. Jeg lærer at stille spørgsmål til mig selv. Men jeg lærer også om de andre deltagere i husets arabiske gruppe, og vi støtter hinanden rigtig meget,“ fortæller hun. I starten undrede hun sig over undervisningsmetoden, men kan godt se, at hun lærer meget mere ved selv at deltage aktivt i stedet for bare at sidde og lytte.

Raya er mor til fire, hvoraf den ældste er 14 år. Familien bor på Nørrebro, og Raya er bange for, at hendes børn ender som kriminelle unge på gaden. Hun ved, at Nørrebro har problemer med børn og unge med anden etnisk baggrund, og derfor engagerer hun sig i børnenes liv. Hun er med i forældrerådet på skolen, læser danske aviser sammen med sine ældste børn, læser lektier med dem og taler med dem om problemerne på Nørrebro. Alligevel fjerner det ikke Rayas angst for, at det kan ende galt.

Da hun for 15 år siden kom hertil, var det anderledes. Hendes mand kom til Danmark som flygtning i 1980’erne, og inden Raya stødte til, havde han blandt andet haft arbejde i lufthavnen. Siden har de blandt andet drevet et pizzeria sammen med en anden familie, men Rayas mand er nu to gange blevet opereret for en diskusprolaps og søger derfor om førtidspension. Raya har mere end nogensinde brug for Nærhedens tilbud.

 


 

FATMA

EN VEJ UD AF ISOLATIONEN – INTERNATIONAL GRUPPE

Fatma bor alene med fem børn mellem tre og 14 år i en lille lejlighed med tre værelser og et lille køkken. Via sin sundhedsplejerske, fik hun kendskab til Nærheden, hvor hun er kommet i to omgange. Nærheden er et pusterum for Fatma, hvor hun for en stund glemmer den tristhed og ensomhed, der alt for ofte præger hendes hverdag. Fatma nyder at snakke med andre kvinder og husets sundhedsplejersker.

De mange gode råd, hun får om børneopdragelse, kost og meget andet, prøver hun af derhjemme. Nogle gange virker rådene, andre gange ikke. Men Fatma glæder sig altid til at komme tilbage i Nærheden og fortælle, hvordan det så er gået. „Hvis rådene har været en succes, så kan jeg hjælpe andre kvinder - og hvis det ikke er gået så godt, taler vi om, hvad der mon kunne have været gjort anderledes,“ fortæller Fatma.

Fatma kom til Danmark fra Mellemøsten for 16 år siden. Hun var lige fyldt 20 år, da hun blev familiesammenført med sin mand, der dengang havde boet her i 4 år. De er nu skilt, og manden er gift med en ny kone. Derfor er hun alene med børnene, hvoraf to er sengevædere. Hun døjer også med psykiske problemer og rygsmerter, der ikke bliver bedre af det meget vasketøj, der skal slæbes op og ned ad trapperne.

Fatma besøger fra tid til anden sin familie i hjemlandet, og på de ture forsvinder bekymringerne. Hun bliver en anden kvinde, som griner, snakker, er glad og nyder at se børnenes leg. Sådan vil Fatma også gerne have det i Danmark. Hun har gået på et af Københavns kommunes beskæftigelsesprojekter, og når hun kommer mere oven på igen, vil hun gerne genoptage det forløb på sprogskolen, hun tidligere har påbegyndt.

 


 

MARTIN

FAR FOREVER – FARS LEGESTUE

Martin er forholdvis nybagt far til en datter på ni måneder. Lige nu har han overtaget den sidste del af barselsorloven og han nyder at få mulighed for at komme tæt på sin datter. Nu er det ham, som ved, hvad hun spiser, og hvordan hun udvikler sig fra dag til dag.

Martin deltager i Fars Legestue hver uge. „Legestuen er fantastisk. Der findes andre legestuetilbud, men de ligger ofte om formiddagen. Vi kommer sjældent ud før efter frokost, så tidspunktet passer os perfekt. Jeg brugte også legestuen inden min orlov og kunne dengang lige nå at være der en times tid sammen med min datter og de andre.“

Martin er også glad for, at sundhedsplejersken fast dukker op i legestuen: „Jeg kan ikke lide at henvende mig med små spørgsmål, men når sundhedsplejersken så går rundt og snakker lidt med alle, så får jeg alligevel spurgt til det, jeg er lidt usikker på. Det er alle tiders. Her er mænd nok lidt anderledes end kvinder“.

Martin og Lene blev gift for halvandet år siden. De er begge veluddannede og bor i en stor ejerlejlighed på Nørrebro. At blive i byen er et bevidst valg for familien, fortæller Martin: „Vi er en indvandrerfamilie fra Jylland, og vi har fundet ud af, at det er her, vi gerne vil bo og være familie. Især fordi der her i området er så mange både private og offentlige tilbud til børnefamilier.“

Allerede mens Lene var gravid, havde parret søgt grundigt på nettet og fundet alle tilbud for børnefamilier på Nørrebro. Martin siger: „Vi er ud af en tid, hvor man vokser op og forventer, at der er nogle rimelige servicetilbud for den skat, man betaler - og derfor gør vi også flittigt brug af de lokale tilbud som svømmehal, legepladser og Nærhedens åbent hus.“

 


 

SARA & ALI

FOKUS PÅ AT BLIVE FORÆLDRE – FORÆLDREGRUPPE

Sara og Ali mødte hinanden for fire år siden, blev gift året efter og har nu en dreng på seks måneder. Begge er født i Danmark og har familier med marokkansk baggrund. De er glade for deres store andelslejlighed på Nørrebro, hvor Sara er født. Hun har lige haft barselsorlov og arbejder nu som privat dagplejemor for deres egen dreng samt et andet barn. Efter sommerferien skal Sara i gang med „drømmestudiet“ som jordemor.

Ali er datamatiker og arbejder i et stort, internationalt firma. Han var skeptisk, da sundhedsplejersken fortalte om Nærhedens forældregruppe, men Sara overtalte ham til at deltage, og de har været begejstrede for gruppen: „Vi har lært meget af at lytte til andre forældres erfaringer, og vi har også kunnet bidrage med vores egne erfaringer,“ fortæller Sara.

Parret har nogle gange haft oplevelsen af at blive bombarderet med gode råd fra venner og familie, og de kan være svære at sortere i. Derimod har det betydet meget for dem at erfaringsudveksle i et forum, hvor der også er to fagpersoner. „Et ugentligt holdepunkt, og vi er ikke de eneste, der har det på den måde. Der bliver sat ord på problemstillinger, som vi selv går rundt og tumler med,“ forklarer Sara.

„De to sundhedsplejersker - gruppelederne - så ud til at glæde sig til, at vi kom. Man mærkede klart, at de kan lide deres arbejde, og de skabte en atmosfære, hvor det var muligt at komme frem med sine bekymringer. Barnet var for en gangs skyld ikke i fokus, men derimod dét at blive og være forældre,“ fortæller Sara. Parret ser også gerne en forældregruppe, der fokuserer på det at få flere børn i familien, som de selv har planer om.